I en tid då vi alla är beroende av vårt WiFi är anslutningen väldigt viktig. Tack vare WiFi behöver vi inte längre ha att göra med metervis med nätverkskablar, samt ett närmast oändligt antal portar på routrar och switchar. Här är det dock värt att notera att vi inte rekommenderar dig att skippa kablaget helt; ett nätverk med flera accesspunkter anslutna via kabel till din router är faktiskt att föredra framför andra lösningar. Anledningen till detta är att du förvisso kan förlänga ett trådlöst nätverk med hjälp av trådlös teknik, men denna är per definition instabil.

Med det sagt, uppskattar vi ändå WiFi-tekniken. Det är dock viktigt att poängtera att även den moderna trådlösa tekniken har vissa problem som är svåra att blunda för. De flesta datoranvändare är väl införstådda med hur frustrerande det kan vara att ha en långsam internetuppkoppling eller att inte ha tillräckligt god trådlös täckning. Det kan ta onödigt mycket energi att behöva sitta i många och långa samtal med din internetleverantörs support.

I denna artikel berättar vi hur du bäst gör för att utöka räckvidden i ett trådlöst nätverk. Som alltid vill vi dock understryka att vi finns där för dig när du behöver oss och att vi kan hjälpa dig att göra detta. Det kan vara betryggande att veta, inte minst om du saknar kunskap, intresse eller tid att själv göra det som krävs för att få god trådlös täckning i din bostad.
Kontakta oss via telefon eller epost så hjälper vi dig med att installera nätverk hemma!
Du kan även boka en tid direkt via vår interaktiva bokningskalender längre ner på sidan.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Boka nätverkssupport – KLICKA HÄR

 
förlänga trådlöst nätverk
 

Därför kan du vilja förlänga ett trådlöst nätverk

Varför kan man då tänkas förlänga ett trådlöst nätverk, kanske du tänker? Svaret på denna fråga är att det idag finns trådlösa routrar i så gott som varje svenskt hem. Dessa ger dig tillgång till internet och låter dig ansluta smarta enheter såsom din smart-TV, ditt smarta kylskåp eller din virtuella assistent. För att inte tala om din dator, din smartphone och kanske din surfplatta.

Genom att förlänga ett trådlöst nätverk kan du säkerställa att nätverket inte utgör en flaskhals för dina dagliga bestyr. Även om WiFi-tekniken har förbättrats markant under de senaste årtiondena, finns det nämligen många problem med anslutningen som kan uppstå. Nedan kommer vi att gå igenom hur du kan få bukt med dessa. Häng med!

 

Två tips för att förlänga ett trådlöst nätverk

Det första som är värt att tänka på är att placeringen av din router är ytterst viktig. Ett trådlöst nätverk har nämligen en räckvidd som baseras på dess frekvens, typ av antenn, samt läge. För att förlänga ett trådlöst nätverk bör du därför placera din router på den plats där du allra mest är i behov av en bra internetuppkoppling. Allra helst bör den stå centralt placerad i hemmet.

Även om detta kan låta väldigt logiskt, har faktiskt placeringen av din router stor betydelse. Den bör stå centralt i bostaden för att dess räckvidd ska optimeras. Undvik gärna att omge din router med föremål av metall, d.v.s. placera inte routern i köket eller i garaget. Ställ inte heller routern i närheten av tjocka väggar och låt den gärna sända sin signal från ett läge högt upp på väggen eller på en hylla.

När du väl har placerat din router på en optimal plats är det dags att göra ytterligare justeringar i syfte att förbättra signalen i ditt trådlösa nätverk.

 

1. Ställ in WiFi-kanalen

Ett viktigt steg i arbetet att förlänga ett trådlöst nätverk är att ställa in WiFi-kanalen för bästa prestanda. Om du bor i en större stad eller i ett annat slags tätbefolkat område är du särskilt utsatt för störningar som påverkar den trådlösa signalen. Det kan till exempel vara närbelägna routrar som stör din egen router.

Generellt sett har en router en förinställd kanal. De flesta är inställda på kanal 1 eller 6. Detta gör att dessa bägge kanaler ofta är väldigt populära och därmed gör det svårt för din router att hävda sig. Om du upptäcker denna typ av störning bör du välja en lägre frekvens som inte överlappar andra kanaler.

Genom att välja en mindre aktiv kanal kan du ofta öka ditt nätverks prestanda genom att stärka signalstyrkan och undvika störningar av olika slag. Nya routrar har ofta förmågan att automatiskt hitta den bästa kanalen. Om din router är av äldre modell kan du använda dig av ett verktyg för att skanna av nätverket och hitta den mest optimala kanalen.

 

2. Håll din router borta från andra elektroniska enheter

En annan slags störning är den som andra elektroniska enheter såsom mikrovågsugnar och trådlösa telefoner ger upphov till. Dessa kan ofta använda samma radiofrekvens som din router och därmed störa ditt trådlösa nätverk. Se till så att denna typ av utrustning är placerad i ett avskilt rum, långt bort från din router.

Detta var bara två snabba tips. På vår sajt finner du många fler användbara råd. Du kan också kontakta oss för att få hjälp med att förlänga ett trådlöst nätverk.
 
förlänga trådlöst nätverk
 

Ta hjälp av Min Datorsupports nätverksinstallatör med ditt nätverk

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att installera nätverk. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet.

 

Vi får toppbetyg av våra kunder

Våra nätverkstekniker får kundbetyget 4,8 av 5,0 i över 100 st oberoende rekommendationer från Reco. Välkommen att kontakta oss

 

 

Boka en tid med oss och få hjälp med att förstärka WiFi signal hemma eller på ditt företag.

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.

 

boka tid